Régi bútorok stílusjegyei

Lakást, házat, nyaralót, vendéglátó ipari egységet vagy szórakozóhelyet sokféle stílusban lehet berendezni.

A modern stílusoknak is számos irányzata létezik egymás mellett, de sokan ragaszkodnak a régebbi stílusokhoz. Különösen érthető ez a bútorok esetében, hiszen ezeket a tárgyainkat nem cseréljük le évente, sokszor több generáción át szolgálják kényelmünket. Amennyiben pedig már száz évnél is régebbi, vagy akár antik bútor gazdagítja háztartásunkat, úgy valószínűleg szükségünk lesz egy megbízható antik bútor restaurátor szakértelmére.

A régi bútorok felújítása azonban nem lehet megoldás minden esetben, illetve van, hogy kevésnek bizonyul néhány régi bútordarab restaurálása. Egy családi házban vagy egy szórakozóhelyen aligha fogja két-három biedermeier darab meghatározni a hely arculatát és nem is praktikus mindenütt a használatuk. Ugyanakkor létezik a számtalan lakberendezési stílusnak egy tartós, jól használható és jó ideje ismét népszerű irányzat, ez pedig a középkort idéző barbár, vagy rusztikus bútorok stílusa.

A régi idők legelterjedtebb bútorai a lehető legegyszerűbbek voltak és nagyon jól bírták a használatot. Akár száz éven át szolgáltak asztalként, lócaként, ládaként és nem kellett rájuk különösebben vigyázni, hiszen durván megmunkált, nehéz, erős darabok voltak. Sokszor egyetlen farönkből bárddal, szekercével faragták ki őket. Ez, a középkorban teljesen általános stílus évszázadokon át uralkodott és tulajdonképpen egészen a legutóbbi időkig fennmaradt a szegényebb társadalmi rétegek háztartásában, a paraszti kultúrában. Nyers egyszerűsége ma is népszerű a nagy forgalomnak kitett vendéglátóhelyeken, vidéki nyaralókban, de akár magánházakban is.

A legegyszerűbb, akár szabad térben is felállítható bútorok fejlettebb kategóriáját jelentik a hasonlóan barbár, de már szebben megmunkált és faragással, néha festéssel díszített darabok. A középkorra olyannyira jellemző ládákon a gótika korában már megjelentek a fém pántok, ugyanekkor a régi, x-lábú asztalokat felváltották a négy lábon álló, levehető lapú asztalok. A levehető lap alatt megjelenő rekesz volt a fiók elődje. A román stílusú bútorok közül a ládákat és a trónszékeket díszítették a legszebben, néha elképesztő gazdagságú indás, állatalakos faragványokkal.

Nem sok ilyen antik bútor maradt az utókorra, de szépségükről fogalmat alkothatunk, ha megnézzük néhány restaurált viking hajó gyönyörűen faragott orrdíszét. A gótikus bútorokon ezek a barbár, pogány múltat idéző faragványok szerepe csökkent, helyette megjelentek a gótikus épületekre is jellemző csúcsíves díszítmények. A reneszánsz beköszöntével az új stílust követő bútorok végleg elszakadtak a középkorra jellemző bárdolatlan, barbár formáktól, de azok azért továbbra is fennmaradtak a paraszti kultúra lassan változó világában.