Régi népek karkötői

A karkötő a közkedvelt ékszereink egy darabja, melyet a csuklónkon hordunk. Készülhet különféle anyagokból, mint például bőr, textília, üveg, műanyag, gyöngy, de akár virágból font karkötőnk is lehet. Igen népszerűek a bizsu karkötők, a legnépszerűbbek pedig a nemesfémből készült modellek, aranyból vagy ezüstből valók. A fémből készült karkötők lehetnek a karláncok, vagy merev karperecek. Mindenki az ízlésének, és stílusának, valamint az aktuális öltözetének függvényében dönti el, hogy melyik szimpatikus neki.

A karkötő egyébiránt már évszázadokkal ezelőtt, a legrégibb ókorban is az ékszer szerepét töltötte be, amit a karon, csuklón esetleg a felső karon viseltek, és a koroknak megfelelően más és más anyagból készültek.

Több mint hétezer évre nyúlik vissza az egyiptomi karkötő története, mely ékszert különféle vallási, spirituális alkalmakkor használták. A szkarabeusz a korabeli Egyiptom közismert jelképe. Az egyiptomiaknak pedig a szkarabeusz egyenlő volt az újjászületéssel. Éppen ezért mindenféle faragott szkarabeuszokat viseltek, illetve ezekkel díszítették az ékszerek, például a karkötő felületét.

A görögök is szerették, éppen ezért előszeretettel készítettek és viseltek fémből öntött karkötő jellegű ékszert, mely kígyót formázott, és csak a nők hordták. A férfiak karkötőt nem, de gyűrűt használtak. A görögöknél máig is él a hagyomány, hogy fehér és piros zsinegből karkötőt fonnak március elsején, és egészen a nyár végéig hordják azt. Martis a neve, és a hiedelem szerint ez a helyes kis karkötő megvédi viselőjének bőrét az erős, görög napsugárzástól.
A rómaiaknál mind a nők, mind a férfiak viseltek karkötőt, de csak a jobb karjukon hordták. A harcosok elismerésként kapták ezt az ékszerfajtát a császártól.
A keleti népek, élükön a perzsákkal olyan széles karkötő szerű díszeket viseltek, melyek az egész alkarjukat befonták.
Bulgáriában kicsit hasonló szokás van, mint a görögöknél: Szintén piros és fehér zsinórból fonnak karkötőt a karjukra, így kérik a „Baba Marta”-t, hogy mielőbb érkezzen el a tavasz. A Wikipédia szerint Baba Marta egy mitológiai alak, aki a zord tél végét és a tavasz elérkezését hozza. A piros-fehér karkötő sok bolgár ember kezén látható.

A régi Indiában a karkötő a nők anyagi helyzetét statuálta.

A karkötő az ókori és középkori németek körében is kedvelt ékszer volt, amit többnyire úgy kaptak az emberek barátoktól, vagy kitüntetésként, jutalomként. Eleinte vasból készítették, majd lassan arany és ezüst karkötők is készültek.